fronter
MENY

Gaming-linjen besøker Chrix Design

Et lite innblikk i Cosplay-verdenen

På linjen Bibel, gaming og digital kultur på Fjellhaug bibelskole er en av linjefagene «Gaming som subkultur». Her dykker klassen ned i forskjellige subkulturer og kulturelle fenomener som knyttes til gaming. Et slikt fenomen er Cosplay, hvor man konstruerer og kler seg i kostymer fra forskjellige spill eller lignende.

For å lære mer om Cosplay og prosessen bak, tok klassen en tur til Christina Erring Bårdsen i Chrix Design – en av norges mest profilerte cosplayere.

Christina holder til på Bitraf, et makerspace ved Youngs torget i Oslo, drøye 20 minutter reisetid fra Fjellhaug.

Christina tar oss imot og gir oss en guidet tur gjennom verkstedet. Hun viser oss laserkuttere, CRN-fresere, 3D-printere og mye mer.

I det ene rommet gir Christina oss en demonstrasjon hvor hun laserkutter en Batman-kastestjerne i tre. Dette gjør hun på bare noen få minutter mens hun forklarer oss hvordan maskinen fungerer.

Etterpå kommer vi til høydepunktet på turen, Christinas avdeling på verkstedet. Den ene veggen i dette rommet er dekket med bare noen av de kostymene og tilbehørene hun har laget.

Likheten med originalmateriale er slående, så det er lett å kjenne igjen hvilket spill de forskjellige kostymene er hentet fra. Klassen kjenner fort igjen spill som Overwatch, Bioshock, Skyrim, Fallout osv.

Christina demonstrerer en pistol fra spillet Overwatch. Pistolen er bygget slik at den kan produsere røyk.

Demonstrasjonene her inne viser at det er ikke bare kosmetiske ting Christina lager. Hun viser frem en pistol som blåser ut røyk om man holder avtrekkeren inne. Med denne pistolen viser Christina oss hvor kreativ hun er som cosplayer og håndverker. I denne pistolen har hun nemlig installert en liten batteridrevet røykmaskin og en vifte, for å kunne produsere røyken.

På spørsmålet om hvorfor hun begynte med cosplay, svarer Christina: «Portalgun. Da jeg såg portalgun fra spillet Portal skjønte jeg at jeg bare måtte lage en slik.»

Christina forteller oss videre at hun har deltatt i flere Cosplay-konkurranser og at hun i flere tilfeller har blitt invitert av spillutviklere for å «cosplaye» spesifikke karakterer fra spill i diverse PR-oppdrag. Hun er en aktiv cosplayer med andre ord.

Cosplay kan fort bli en dyr hobby, vertfall om man gjør det så gjennomført som Christina. Det koster både tid og penger å fullføre et komplett antrekk. Selv om Christina er en aktiv cosplayer med flere oppdrag i året, jobber hun på dagtid som sivilingeniør. Fast jobb på dagtid og cosplay på ettermiddag og kveld er en balanse hun trives godt med.

«Portalgun» fra spillet Portal. En av grunnene til at Christina begynte med Cosplay.

Det er ikke bare kostymer og tilbehør som Christina har produsert innenfor cosplay. Hun viser frem en cosplay-bok som hun har skrevet og lansert sammen med Frida Tørring. Denne boken fungerer både som en introduksjon til cosplay som fenomen og en innføring i hvordan man kan lage et cosplay-kostyme. Boken kan brukes både av nybegynnere og de med litt mer erfaring.

Klassen takker Chrix Design for et innholdsrikt og spennende besøk som vi håper det kan bli flere av.

Ta gjerne en titt innom nettsiden til Chrix Design for mer bilder og info om de forskjellige prosjektene som Christina har gjennomført eller holder på med.

http://chrixdesign.blogspot.no/