fronter
MENY

#IsraelraidmedEgilsomguide

For en god måned siden dro vi en god gjeng på en ti dagers studietur til Israel. En mikset gjeng av første og andre års elever på Bibelskolen.

Noen hadde vært i Israel tidligere, men de fleste visste ikke helt hva som lå i vente. I tillegg hadde vi med oss reiseleder Ketil Jensen og kona Eirin. Det var mye tydet på at dette kom til å bli en kanonbra tur.
En sen lørdag 14 mars ankom 24 spente elever Israel. På flyplassen møtte vi turens guide, Egil.

Første stopp på reisen rundt i Israel var Caesarea, stedet hvor Herodes palass sto. Deretter fortsatte dagen med en snar visitt til Karmelfjellet, stedet hvor profeten Elia holdt til. Seinere på dagen dro vi til ”Nasareth Village” for å se hvordan forholdene var i Nasareth på Jesu tid. Denne dagen ble veldig godt avsluttet, vi fikk nemlig oppleve en båttur på Genesaretsjøen. Den sjøen hvor Jesus gikk på vannet og stilnet stormen.

Dagen derpå besøkte vi Bergprenstedet (Matt 5-7). Her fikk vi mulighet til å lese hele bergprenen på egenhånd med en god utsikt over Genesaretsjøen. Dette var en meget spesiell opplevelse, og en absolutt god plass for å finne den indre ro. Samme dag fikk vi oppleve Genesaretsjøen på nært hold, og vi leste sammen fra (Luk 5,1-11) og (Joh 21). Etterpå fikk vi mulighet til å gå i vannet, og ta en god håndfull med ”selfies”. I tillegg dro vi videre for å besøke en kirke som har blitt bygd over Peters hus. Midt i kirka var det glass i gulvet, slik at vi en kunne se ned på ruiner av huset til Peter.

Vi er bare på dag tre, og allerede kjenner elevene på at de har opplevd masse på kort tid. Mange inntrykk og informasjon å fordøye. Det var et sted på turen som satt ekstra dype spor hos elevflokken, og det var på ”Golan høyden”. Det er en utsiktspost med oversikt over grensen til Syria. I mens vår dyktige og flinke guide Egil fortalte om Syria hørte vi bomber og krig i det fjerne, i en virkelighet vi aldri har opplevd. Grensen ble godt overvåka hele døgnet av FN soldater som var bevæpna, og klare for enhver situasjon. Samtidig skimtet vi noe som hadde vært en by tre år tidligere, men nå var lagt i ruiner.

Ny dag, og besøk på Masada-borgen sto på tapetet. Egil fortalte om jødenes kamp mot romerne i årene 70- 73 e.kr. En gripende og spennende historie på toppen av Masada- borgen, med vakker utsikt og steikende sol. Etter en lang dag i sola var vi voldsomt varme og klare for et bad i Dødehavet, som er obligatorisk som turist i Israel.  Det var både en salt og gjørmete opplevelse. Etter et forfriskende bad gikk reisen opp mot fjellene til Jerusalem. Her skulle vi lære mer om bysantinsk tid og tilbringe de tre neste dagene.

I løpet av disse tre dagene besøkte vi blant annet Gordons Golgata og den tomme grav. Vi  hadde god utsikt over oljeberget og reiseleder Ketil Jensen hadde høytlesning fra

Bibelen i Getsemane hagen. I tillegg var vi ved klagemuren også kjent som vestmuren, som ironisk nok ligger på østsiden av Jerusalem.

Til en oppsummering har studieturen til Israel med Egil som guide vært meget spennende og innholdsrik. Turen har vært både trosdyrkende og oppbyggelig for troslivet, og vi har fått nye perspektiver om hvordan det kan ha sett ut på Jesu tid.  Vi sitter igjen med gode opplevelser og sterke inntrykk som vi sent vil glemme.

 

Tekst: Camilla Berge (stipendiat idrett & friluftsliv)
Foto: Even Kleppa (stipendiat musikk)