fronter
MENY

KRIK på tur til Afrika

27. januar var vi ti elever fra KRIK-klassen på Fjellhaug, sammen med én stipendiat og én lærer  som forlot kalde Oslo og reiste sørover for 3 uker i Kenya og Tanzania. Målet med turen var å se misjonsarbeidet som NLM og CHRISC (Christian Sports Contact) driver i landene, samt få en tur vi ville huske for resten av livet.

Det tok ikke mange dagene i Kenya før vi fikk kjenne på kroppen at vi ikke var i Norge lengre. Kontrastene mellom hvordan veldig mange afrikanere må leve og hvordan vi har det hjemme i nord, er store, og det var utfordrende for oss som så det på nært hold for første gang. Dagen etter at vi hadde landet i Nairobi fikk vi gå rundt i en av slummene i byen og se mangelen på mat, rent vann, helsetilbud og sikkerhet.

Likevel ble det tydelig for oss at mangelen på glede nok er et større problem for oss nordmenn enn den er for mange kenyanere. Alle vi snakket med og vinket til møtte oss med smil og stor glede. Det samme gjaldt i kirken vi besøkte. Gudstjenesten var full av liv og lovsang som varte og varte – og varte. Vi fikk også erfare at det ikke er det materielle som er det viktigste. Da vi dro spurte de oss ikke om penger, men om forbønn. De lærte oss mye om det å glede seg over det man har og sette sin lit til Gud.

Det stod ikke på opplevelser på turen. De var så mange at det nesten blir vanskelig å både skulle huske alle og gjengi dem her. Men vi kan nevne at vi har fått selge bibler på marked i Arusha, vært med på CHRISC-samlinger, spilt fotball med lokale ungdommer, badet i varme kilder, sett løver og andre afrikanske dyr på safari, holdt slanger i slangepark, prutet på markedet og snorklet langs korallrev i det Indiske hav.

Det har vært et stappfullt program, og vi ville ikke hatt det på noen annen måte. Likevel tror jeg noe av det sterkeste vi sitter igjen med er det felleskapet vi som gruppe skapte sammen. Vi var en forholdsvis liten gruppe, som gjorde at vi ble trygge på hverandre. Omtrent hver kveld var vi samlet og hadde ord for kvelden og kunne dele med hverandre ærlig om både tro og tvil. Vi hadde også et opplegg der vi ga hverandre positive tilbakemeldinger, noe som opplevdes veldig fint. Disse kveldssamlingene har vært svært oppbyggelig og viktig for samholdet vårt på reisen.

Vi takker for turen. Den var alt vi kunne håpet på!

Mungu akubariki! (Gud velsigne deg!)

 

Tekst: Håvard Svenningsen og Torgeir Vigdal

Foto: Jakob Viste