Hva leter du etter?

Ekspedisjon på Svalbard

Av: Julie Berg, KRIK-stipendiat
Foto & video: Julie Johansson

Til tross for koronapandemi fikk en gjeng fra KRIK-klassen nok en gang dratt på en uforglemmelig ekspedisjon til Svalbard. Dette var noe vi hadde gleda oss og sett fram til helt fra vi starta på Fjellhaug, og heldigvis fikk vi gjennomført turen! Turen besto av en femdagers ekpedisjon med totalt fire netter i telt, fem dager med ski på beina med en pulk hver på mellom 25-30 kilo og der vi gikk totalt 5,5 mil. Vi fikk også kjørt snøscooter, vandret litt i Longyearbyens gater, spist god mat og hatt godt fellesskap. 

De fleste dagene i forkant av turen besto mest av pakking og ikke minst mye mental forberedelse til tur. Særlig det med kulden tenkte jeg mye på i forkant, og hvor tungt kom det egentlig til å bli? Så pulkene ble pakket, koronatest tatt, og gjengen på ni stykker var nå klare for tur. 

Et lite knippe fra KRIK valgte å ta turen til Svalbard. Foto: Julie Johansson

Vanvittig opplevelse

Fredag den 12. mars sto gjengen opp halv fem for å komme oss til Gardermoen, og et par timer senere landet flyet i Longyearbyen. Der ble vi tatt imot av kulden med en gang vi gikk ut av flyet. Vi sov på et hyggelig gjestehus rett ovenfor selve “sentrum” av Longyearbyen. Dagen etter startet ekspedisjonen, og gjengen var nå klare for hva enn som måtte komme. 


Når folk spør meg om hvordan jeg synes turen til Svalbard var, svarer jeg alltid at det var bare helt sykt. Det var jo gøy, men ikke alltid. Så den beskrivelsen av turen føler jeg passer godt. Selv hadde jeg aldri sovet ute i telt i fire netter i strekk, så det i seg selv var en ny opplevelse. Den første natten var vi heldige og hadde «bare» ca. 19 minusgrader. De fleste fikk en god natts søvn, til tross for at alle måtte opp og sitte “Bjørnevakt” i én time hver. Men med den deilige boblebuksa til lærer Torgeir som gikk på rundgang og en ordentlig god dunjakke var det ikke et stort problem. 


De neste dagene fikk vi mer og mer sol, så samtlige ble litt solbrente, men det hører nok til en ekspedisjon. Til tross for sol og lite vind ble det bare kaldere og kaldere. Den siste natten regner vi med at det var rundt 35-40 minusgrader! Det var ekstremt, men samtidig litt gøy å ha opplevd det óg! Akkurat den natten ble det nok litt lite søvn på alle og enhver, og vi var enige om at nå skulle det bli godt å komme seg tilbake til gjestehuset igjen. 


Lærerikt

Ekspedisjonen har lært meg masse om det å være på tur når det er skikkelig kaldt ute, så nå har vi alle noen triks vi sikkert vil bruke neste gang vi er ute på tur om vinteren. Vi er alle blitt skikkelig gode på å fyre opp bensinbrennere, finne effektive måter å holde oss varme på (aking er den beste måten om du spør meg), fått erfart hvor viktig det er å nesten aldri stå i ro - særlig ikke hvis du allerede begynner å bli litt kald. I tillegg har vi fått god trening i å ta opp og ned telt, holde orden på utstyret vårt og vi har erfart hvor lang tid ting kan ta hvis det er kaldt og man er litt trøtte og sliten. 


Etter en slik tur sitter jeg egentlig igjen med så og si bare gode opplevelser (noe jeg vil si er en helt fantastisk egenskap med mennesket)! Får jeg muligheten til å dra til Svalbard igjen, vil jeg absolutt gjøre det! Jeg har fått mange gode minner, og føler meg sjukt heldig som fikk dra på en slik tur og oppleve all den fantastiske naturen på Svalbard! 

Ut på tur, aldri sur. Foto: Julie Johansson
Hjemmekoselig. Foto: Julie Johansson
Et fantastisk skue. Foto: Julie Johansson
Stipendiat Julie koser seg i kulden. Foto: Julie Johannsson.
SE ALLE
Design og utvikling av M51 Marketing